Lietuvos valstybė gali pasigirti turtinga ir įdomia istorija. Nuo senų laikų čia gyveno įvairių tautų atstovai, kurių kalbos ir kultūros per šimtmečius glaudžiai susipynė. Kai kurios iš kitų tautų perimtos kultūrinės ypatybės taip stipriai prigijo, kad galime nė neatpažinti jų kilmės, pvz.: kugelis lietuviams yra toks įprastas ir artimas patiekalas, kad galime pamiršti, kad jis yra atėjęs iš žydiškos virtuvės.
Dėl to žvilgtelėkime į tautinių mažumų Lietuvoje kultūrinį paveldą ir atpažinkime, galbūt kuriuos nors valgius valgome ir savo kasdienybėje?
Kaip manai, kurie iš šių patiekalų į lietuvių virtuvę atkeliavę iš totoriškos? A – Čeburekai. B – Šimtalapis. C – Koldūnai.
Jei galvoji, kad visi trys – teisingai! (Tiesa, koldūnus ir čeburekus taip pat gamino ir kita tautinė mažuma Lietuvoje – karaimai).
Jei galvoji, kad visi trys – teisingai! (Tiesa, koldūnus ir čeburekus taip pat gamino ir kita tautinė mažuma Lietuvoje – karaimai).
Naminiai čeburekai
XI totorių kūrybinės vasaros mokyklos baigiamajame koncerte šokėjos nuotaikingai priminė kavos gėrimo tradiciją. Aut. S. Nemeikaitė
Čeburekus į Lietuvą atsivežė totoriai Vytauto laikais. Tai pusmėnulio formos tešla įdaryta aviena ir kepta, galima sakyti beveik virta, dideliame kiekyje aliejaus. Nesunku patikėti, kad čeburekai susilaukė didelio dėmesio, juos gamino pilyse, rūmuose, namuose ar net karo lauko virtuvėse.
Pagal Lietuvos totorių istorijos ir kultūros muziejų
Dar viena tauta, kurios virtuvės tradicijos darė įtaką lietuviškiems patiekalams – ukrainiečiai. Kaip ir žemaičių bei kitų Lietuvos regionų gyventojų, ukrainiečių virtuvė neapsiėjo be košės. Tai galėjo būti žirnių, kviečių, bulvių ar net moliūgų košė.
Labiausiai lietuvių ir ukrainiečių kultūrinius ryšius atspindi tradiciniai ukrainietiški patiekalai, kurie atsidūrė ir ant lietuviško stalo: barščiai, „galuškos“ – sriuba su virtiniais, ir „kopustniak“ – soti, riebi kopūstų sriuba.
Pagal Tautinių mažumų departamentą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės
Ukrainietiški barščiai yra įtraukti į UNESCO sąrašą. Pažiūrėkite barščių gamybos procesą ir įvardinkite, kuo jis svarbus ukrainiečiams?
Maisto valgymas
Žydų virtuvėje maisto gamyba stipriai susieta su religija, o maisto valgymas – tai tarnavimo Dievui veiksmas. „Net rankų plovimas prieš valgį yra savotiškas dvasinis ritualas, nes po to valgymas atrodo tauresnis.“ „Pagal religijos bei etikos dėsnius, maistas turi įtakos tiek žmogaus fizinei būklei, tiek jo dvasinei esmei. Dėl to pasirinkdamas maistą žmogus turi rūpintis ne tiek kūnu, kiek savo dvasia.“
Pagal A. Pagirskaja (1992)
Žydų virtuvėje maisto gamyba stipriai susieta su religija, o maisto valgymas – tai tarnavimo Dievui veiksmas. „Net rankų plovimas prieš valgį yra savotiškas dvasinis ritualas, nes po to valgymas atrodo tauresnis.“ „Pagal religijos bei etikos dėsnius, maistas turi įtakos tiek žmogaus fizinei būklei, tiek jo dvasinei esmei. Dėl to pasirinkdamas maistą žmogus turi rūpintis ne tiek kūnu, kiek savo dvasia.“
Pagal A. Pagirskaja (1992)
Žydų maisto skirstymas
Žydų virtuvėje visi maisto produktai skirstomi į košerinius (leistinus) ir trefinius (draudžiamus). Kas yra košerinis maistas? Košerinis – tai tinkamas valgyti. O ar jis tinkamas ir taisyklingas nustato „kašrutas“ – taisyklės, paremtos judaizmo reikalavimais.
Žydų virtuvėje visi maisto produktai skirstomi į košerinius (leistinus) ir trefinius (draudžiamus). Kas yra košerinis maistas? Košerinis – tai tinkamas valgyti. O ar jis tinkamas ir taisyklingas nustato „kašrutas“ – taisyklės, paremtos judaizmo reikalavimais.
Kašruto taisyklės
Į kašruto taisykles įeina ne tik tinkami produktai, bet ir audinių gamybos ar gyvulių skerdimo tinkami būdai.
Pagal košrutą patiekalai daugiausia turėtų būti pagaminti iš daržovių, tačiau mėsai valgyti tinkami ir gyvūnai, tik jie turi būti žolėdžiai.
Pagal VLKK ir Tautinių mažumų departamentą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės
Į kašruto taisykles įeina ne tik tinkami produktai, bet ir audinių gamybos ar gyvulių skerdimo tinkami būdai.
Pagal košrutą patiekalai daugiausia turėtų būti pagaminti iš daržovių, tačiau mėsai valgyti tinkami ir gyvūnai, tik jie turi būti žolėdžiai.
Pagal VLKK ir Tautinių mažumų departamentą prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės