Ar manote, kad dilgėlės, liepų lapai šiuo metu maistui nebevartojami? Anaiptol. Gamtoje randamą, maistui tinkamą maistą dažnai pavadina Laukiniu maistu. Tokį maistą ypač vertina aukščiausio lygio pasaulio gurmanų virtuvės.
Lietuvoje galima rasti ne vieną tinklaraštį, kuriame dalinamasi patarimais, kokie laukiniai augalai tinka mitybai, jų receptais. Pasižvalgykite po istorikės, dviejų receptų knygos autorės Ievos Šidlaitės, tinklaraščio „Samanotas“ patarimus:
Dilgėlės
Esame įpratę rinkti ir valgyti dilgėles tik anksti pavasarį, kai tik išlenda ūgliukai, arba rinkti jau didesnių dilgėlių lapus gydomosioms arbatoms. Tačiau dilgėles galime valgyti beveik ištisus metus.
Anksti pavasarį renkami jauni ūgliai valgyti, vėliau jau suaugusių augalų lapai – džiovinti, vasaros pabaigoje – dilgėlių sėklos, o šaltuoju metų laiku – šaknys.
Skysčio, kuriame virė dilgėlės, neišpilkite – gerkite kaip arbatą, pilkite į sriubas, skalaukite plaukus ar palaistykite kambarinius augalus. O plikytas dilgėles galite dėti į sriubą, šaltibarščius, gaminti dilgėlių pestą, dėti į blynų ar pyragų įdarus, sutrintas – į makaronų, keksiukų ar duonos tešlą.
200 g | geros kokybės sviesto |
pora saujų / arba 1 v. š. | šviežių dilgėlių / arba dilgėlių lapų miltų |
keletas | česnako skiltelių |
šlakelis | citrinų sulčių |
žiupsnelis | druskos |
Kambario temperatūros sviestą rankiniu smulkintuvu sutriname su šviežiomis neplikytomis dilgėlėmis arba dilgėlių milteliais, česnaku ir citrinų sultimis, pagardiname druska. Sviestą galima valgyti tepant ant duonos, dėti ant kepsnių, makaronų, virtų šakninių daržovių.
Prieskoniniam sviestui tinka neseniai išdygusios pirmosios dilgėlės, kietesni vasariniai žali lapai arba džiovintų lapų milteliai, todėl galime jį gaminti visus metus. Kitas būdas būtų pasidaryti didesnį kiekį sviesto su pačiomis vitaminingiausiomis pavasarinėmis dilgėlėmis ir jį užsišaldyti.
2 v. š. | dilgėlių tyrės |
3 vnt. | kiaušinių |
2 stiklinės | miltų |
0,5 stiklinės | aliejaus arba tirpdyto sviesto |
1 stiklinė | cukraus |
2 a. š. | kepimo miltelių |
1 citrina | tarkuota žievė |
1 v. š. | citrinų sulčių |
Iš pradžių iš dilgėlių pasigaminame tyrę: šviežias jaunas dilgėles nuplikome, greitai atšaldome lediniame vandenyje ir pertriname rankiniu trintuvu arba kombainu, kad gautume vientisą masę. Sausus produktus daliname į 2 dalis, į vieną dalį pilame 1/4 stiklinės aliejaus ar dedame sviesto, 2 kiaušinius, pusę citrinų sulčių ir tarkuotą žievelę, į kitą – 1 kiaušinį, likusį aliejų, 2 šaukštus dilgėlių tyrės ir likusias citrinų sultis. Viską gerai išmaišome ir sluoksniais supilame į riebalais išteptą kekso formelę. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes arba kol įbestas medinis pagaliukas išlįs sausas.
Žvilgtelėkite į dar vieno šių dienų tinklalapio – Derlingas.lt, skirto sodo, augalų, daržo priežiūros ir ūkio tematikai, informaciją apie kitą laukinį augalą – balandas.
Balandos – vienas tų laukinių augalų, kuriuos ne tik sveika, bet ir tikrai skanu valgyti bei lengva paruošti. Jos neturi jokio aštraus, kartaus ar kito stipraus skonio, todėl idealiai tinka su kitomis laukinėmis žolėmis, pvz., kartesnėmis kiaulpienėmis ar išraiškingesnio skonio garšvomis.
Iš balandų galima virti tokią pačią sriubą kaip iš špinatų, rūgštynių.
250 g | balandų lapų |
1 vnt. | nedidelė morka |
2 l. | mėsos ar daržovių sultinio |
1 v. š. | sviesto |
3 v. š. | miltų |
1 stiklinė | pieno |
žiupsnelis | druskos |
truputis | pipirų |
truputis | petražolių lapelių |
1 vnt. | kiaušinis |
Balandų lapus nuplauname, susmulkiname ir paverdame apie 5 min. pasūdytame vandenyje. Morkas nuskutame, nuplauname, supjaustome ir paverdame atskirai kelias minutes, kol suminkštės. Keptuvėje įkaitiname sviestą ir nuolat maišydami pakepiname jame miltus. Įpilame šiek tiek morkų nuoviro ir supilame pieną. Įberiame druskos, pipirų, suberiame petražoles ir viską gerai išmaišome. Balandas, morkas ir padažą supilame į sultinį ir maišydami paverdame apie 5 min. Išplakame kiaušinį ir maišydami supilame į verdamą sriubą. Paverdame dar 1 min. Patiekiant galima pagardinti grietine arba šlakeliu citrinų sulčių.