Prisiminkite, kokie patiekalai paprastai laikomi kulinarijos paveldu, pažiūrėję AKIM projekto metu parengto vaizdo įrašo Lietuvos kulinarijos paveldas ištraukas.

Žuvies patiekalai.

Tai kokia gi paveldo reikšmė šiuolaikiniame pasaulyje?

Kulinarinis paveldas leidžia geriau susipažinti su tautos kultūra, nes maisto kultūros pažinimas – labai svarbi tautos kultūros dalis. Turizmas, kai lankomi su kulinariniu paveldu supažindinantys objektai, vadinamas kulinariniu turizmu.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kulinarinis turizmas šiuo metu yra sparčiausiai auganti turizmo rūšis. Vietinio maisto ragavimas ar jo gaminimas leidžia daug greičiau ir kokybiškiau pažinti vietinę kultūrą.

Kulinarinis paveldas leidžia geriau susipažinti su tautos kultūra, nes maisto kultūros pažinimas – labai svarbi tautos kultūros dalis. Turizmas, kai lankomi su kulinariniu paveldu supažindinantys objektai, vadinamas kulinariniu turizmu.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, kulinarinis turizmas šiuo metu yra sparčiausiai auganti turizmo rūšis. Vietinio maisto ragavimas ar jo gaminimas leidžia daug greičiau ir kokybiškiau pažinti vietinę kultūrą.

Vis spartėjantis kulinarinis turizmas sudaro palankias sąlygas plėtotis ir kitiems verslams:

  • Maisto gamintojai gali pasiūlyti kulinarinio paveldo patiekalų ne tik maitinimo vietose, tokiose kaip populiarūs tradicinio maisto restoranai, tačiau ir kaimo turizmo sodybose ar kaimo bendruomenių namuose.
  • Tiek kaimo turizmo sodyboje, tiek bendruomenių namuose, tiek muziejuose vis labiau populiarėja kultūrinio paveldo patiekalų gaminimo pamokos.
  • Kulinarinio maisto gamybai reikalingi vietiniai produktai, todėl išaugusi kulinarinio turizmo paklausa skatina ir vietinių ūkininkų gaminamų produktų prekybą.

Susipažinkite su Lietuvos kaimo turizmo asociacijos parengtais vaizdo įrašais, kuriuose galite pamatyti, kaip dera Lietuvos regionų ir kulinarinio paveldo pažinimas.