Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės tradicinės virtuvės tyrinėtojas – Lietuvos archeologas, Vilniaus universiteto komunikacijos fakulteto strateginės raidos prodekanas, muzeologijos katedros vedėjas, profesorius Rimvydas Laužikas. Norėdami susipažinti su Rimvydo Laužiko darbais ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės virtuvės išskirtiniais bruožais, patyrinėkime Jurgitos Kviliūnaitės parengtų straipsnių „Lietuviška virtuvė pro istorijos akinius“ ir „Lietuvos valdovų stalas: medžioklės laimikiai keliaudavo kaimiečiams“ ištraukas:
VŽ tęsia kulinarinę kelionę laiku su Rimvydu Laužiku, archeologu, paveldo komunikacijos specialistu, mokslo populiarinimo žanrui priskiriamos knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė: maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ autoriumi. Šį kartą p. Laužikas pasakoja, kaip valdovų ir didikų virtuvė pasikeitė į Lietuvą atvykus Milano kunigaikštytei Bonai Sforzai, vienai ryškiausių Renesesano laikų Šiaurės Europos asmenybių.
VŽ „Savaitgalis“ leidžiasi į kulinarinę kelionę laiku su Rimvydu Laužiku, archeologu, mokslo populiarinimo žanrui priskiriamos knygos „Istorinė Lietuvos virtuvė: maistas ir gėrimai Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje“ autoriumi.
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės virtuvei (ir ne tik jai) Renesanso laikotarpiu didžiulę įtaką padarė Žygimanto Augusto Senojo žmona Milano kunigaikštytė Bona Sforza, kuri į Lenkiją ir Lietuvą su kitais savo dvariškiais iš Italijos atsivežė virėjų, naujų produktų ir valgymo įrankį – šakutę.
Pasiklausykite AKIM projekto metu parengto įrašo „Lietuvos kulinarinis paveldas“ ištraukos apie Bonos Sforzos įtaką kulinarijai.
Bonos Sforzos dėka lietuvių valdovo, taip pat ir kitų dvarų virtuvėse gana plačiai pradėtos naudoti alyvuogės ir alyvuogių aliejus bei kvietiniai miltai, išpopuliarėjo alyvuogių aliejus ir vynas.